Este o tobă cu carnea trasă la mașina de tocat. Pentru că aromele se combină mai bine.
Place mai mult părinților că au dantura... cam, na.. au 83 de ani. Este mai ușor de mestecat, evident.
Rețeta mamei, executată de cumnata mea.
Cum se curăță stomacul de porc click aici. Ai grijă că duce pe blog-ul reteteindraznete.blogspot.
Pentru tobă se mai folsește și mațul gros, nu numai stomacul.
Îmi pare rău că nu am fotografii pas cu pas. Dacă ești începător nu-ți va fi ușor. Mie mi se pare un joc de copii și o pot face cu ochii închiși.
Însă înțeleg perfect că ai nevoie de fotografii dacă nu ai făcut sau văzut niciodată cum se face.
Grad de dificultate: înalt
Timp de preparare: variabil - depinde de îndemânarea ta
Porţii: depinde
Ingrediente
- stomac sau maț gros spălat foarte bine
- carne și măruntaie la alegere: rinichi, mușchi, slănină (circa 2 kg. Depinde de mărimea stomacului)
- 5-10 căței de usturoi (1 căpățână, circa) sau după gust.
- 2 linguri piper negru sau după gust
- 1 lingură de boia de ardei iute + 1 lingură boia de ardei dulce
- alte mirodenii la alegere, după gust
- 1 foaie de dafin
- 1 lingură boabe de muștar + 1 lingură boabe de piper negru
- 2 linguri sare grunjoasă (sau după gust)
Mod de preparare
- După ce ai spălat stomacul și l-ai lăsat în apă cu oțet câtva timp (depinde cât ai, o noapte e super)
- Curăță și spală usturoiul.
- Trage la mașină carne și măruntaiele. Pune și usturoiul prin carne să-l tragi mai bine. Dacă-l pui la final, nu vei reuși să-l tragi tot. Îl poți pisa în loc, evident. Cum vrei și ți-e la îndemână.
- Pune totul într-un lighean mare, adaugă sarea și mirodeniile. Amestecă foarte bine cu mâinile și pregătește-te să umpli stomacul, Trebuie să presezi foarte, foarte bine totul, forțat înăuntru. Însă, ai mare grijă să nu exagerezi și să crapi stomacul sau mațul.
- Coase tăietura cu sfoară mai grosuță, dar nu foarte.
- Pune-o la fiert cu dafin, câteva boabe de piper, coriandru, muștar. În apă rece întâi să se obișnuiască cu temperatura. Nu cumva să o trântești în apă fierbinte.
- Lasă pentru circa 50-70 de minute la foc foarte domol, să nu plesnească.
- Scoate-o las-o să se răcească și apoi pune deasupra o greutate să se preseze bine. Întâi pui un fund de lemn și apoi greutatea.
- Lasă să se scurgă undeva la rece cel puțin 10 ore. O noapte ar fi mai indicat.
- Apoi pune-o la afumat (sau nu). Vezi aici cum.
- Se poate conserva în cămară pentru 1-2 săptămâni. Dar asta numai dacă-i foarte frig. Dacă nu, servește-o în cel mult o săptămână. Dacă o ții la frigider mai mult de 2 săptămâni, prinde iz.
Apasă aici.
***
—Te-ai abonat la scrisoare ocazională pe blogul principal reteteindraznete.blogspot.ro?
— Cum adică "Nu"?!
Apasă aici și primești Gratuit 10 Rețete – plus câteva idei si recomandări prețioase – în format PDF. Documentul poate fi salvat pe computer sau se poate imprima.
Ocazional, foarte, vei primi știri importante cum ar fi: când ofer cărți gratis, sau când lansez concursuri cu premii foarte utile.
— De ce pe rețeteîndrăznețe și nu aici?
Pentru că nu este foarte simplu să te ocupi de mai multe liste. Am 18 bloguri, scriu romane și mă duc și la servici. Crede-mă, nu-mi mai ajunge timpul.
***
— Ți-am fost de folos?
TE ROG dă un like, share, lasă un comment (engleza-i la putere - romgleza. :P) sau alătură-te la formidabilele pagini de Facebook (am vreo 6).
Le găsești tu pe undeva pe aici. Se plimbă aiurea.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu