Copil eram când mama ne făcea socată la fiecare bâlci sau/și sărbătoare.
Băteam din picioare de nerăbdare și așteptarea ni se părea lungă. Era doar o noapte.
O noapte-n care visam la cât de bună o să fie când o să bem acea băutură acidulată și parfumată.
Un vis...
Nu rămâneam niciodată dezamăgiți... rămâneam fără... și asta era bai.
Mama făcea cam 30 de litri, dar noi suntem o mare familie. Și aveam și mulți invitați.
Sticlele de sticle albă, erau depozitate în beci după o noapte ținute la căldură.
Parcă acu mă văd alergând pe scări plină de bucurie.
O rețetă care-mi stârnește sute de amintiri dragi. Sunt legate sentimental de ea.
Cum am zis și pe reteteindraznete.blogspot.ro - unde am publicat-o inițial - nu am fotografii pas cu pas și-mi pare rău.
Rețeta asta nu prevede timp de macerare, ci doar de așteptare, după ce ai pus sucul în sticle.
Am folosit flori uscate (le-am ținut 3 zile pe un ziar), poate de asta a ieșit cum am visat.
Image from Pixabay |
Am folosit flori uscate (le-am ținut 3 zile pe un ziar), poate de asta a ieșit cum am visat.
Mama folosea întotdeauna flori uscate.
Drojdia nu dăunează sănătății, dimpotrivă - cică ajută la ars caloriile. Dar nu sunt doctor.
Drojdia nu dăunează sănătății, dimpotrivă - cică ajută la ars caloriile. Dar nu sunt doctor.
Grad de dificultate: redus
Timp de preparare: 10 minute prepararea + 2 zile așteptarea
Portii: 4 sticle de 1 litru
Ingrediente
Prefer sticlele din sticlă, dar și alea din plastic sunt bune. Numai să fie rezistente la presiune. Adică caută dintr-alea în care a fost apă gazoasă sau suc acidulat.
Prefer sticlele din sticlă, dar și alea din plastic sunt bune. Numai să fie rezistente la presiune. Adică caută dintr-alea în care a fost apă gazoasă sau suc acidulat.
- 10 flori de soc uscate. Să nu crezi ca dacă pui mai multe iese mai bun. Dimpotrivă, iese amăruie
- 2 căni zahar (alb, brun, cum vrei). Aici părerile vor fi împărțite. Nu-mi place foarte dulce și am considerat ca este deajuns; poate chiar prea mult. Gustă!
- 50 ml suc de lămâie. Tu poți pune 2 lamai tăiate felii
- 4 litri apa
- 1/2 (jumate) linguriță drojdie uscată. Dacă ai proaspătă la cub mic, taie o feliuță de 1 cm în două (zic eu)
Metoda de preparare
- Pune apa într-o oală de care vrei tu, adaugă florile uscate, zaharul și pune la fiert. Da, ai citit bine, LA FIERT.
- De când începe apa sa fiarbă ții 5 minute. Atât.
- Oprește focul și lasă să se răcească însă nu de de tot.
- Când este călduț lichidul, adaugi drojdia și sucul de lămâie - asta dacă nu ai pus felii de lămâie. Amestecă foarte, foarte, foarte bine (cu o lingură de lemn sau ce vrei tu), scurge lichidul pune-l în sticle imediat.
- După care pune-le undeva la soare sau lângă o sursă de căldură. În Anglia... hmm este criză de soare așa ăa le-am pus într-o pătură pe un fotoliu. În mijlocul lor am pus o sticlă de plastic plină cu apă super fierbinte ca să transmită căldura necesară sticlelor cu socată. Da. Asta-i sistemul meu improvizat. Dacă tu ai sobă sau o sursă de căldură (calorifer - asta iarna, nu?), pune-le acolo.
- Lasă-le o noapte, după care pune-le la frigider/beci/cămara rece.
- Le trebuie 2 zile si sucul e gata!
— Vrei sa faci mai multe sticle?
Dublează cantitățile.
Acum, tu vrei sa ma-ntrebi urmatoarele:
— Ce-nseamnă mai exact călduț?
Nu știu să-ți răspund ca nu folosesc termometru! Este la aprecierea ta. Nu fierbinte, nu rece, pe la mijloc. Hai să zicem că-i trebuie 1 ora. Însă dacă ai aerul condiționat deschis, cred ca-i grozav de frig în casa ta și poate-i trebuie mai puțin.
— De ce trebuie sa fie putin călduț?
Pentru că dacă opărești drojdia, îi distrugi capacitățile de creștere/fermentare/acidulare în acest caz.
— Cât zahăr este cantitatea ideală?
După gustul tău. Când l-ai pus amesteca foarte bine și gustă. Dacă crezi că-i prea puțin mai adaugă 100 g (jumate de cană) și gusta din nou DUPĂ ce ai amestecat.
Dacă-i prea mult, adaugă apa (500 ml de ex) și gustă din nou după ce ai amestecat. Nu cumva sa uiți să amesteci.
— Dacă drojdia mea este proaspătă, o pun direct?
Nu. Iei o cană de suc din oala când e călduț lichidul, pui drojdia și o amesteci cu lingura până se dizolvă de tot, apoi o torni înapoi amestecând din nou tot lichidul de câteva ori.
— Pot sa pun culoare artificială?
Da, mama punea galbenă. Dar eu nu am avut și nici nu eram fan. Pune de care vrei după ce ai dizolvat-o ca mai sus (drojdia).
— Dar de ce sa pui? Nu vrei ceva natural 100%? Oricum, e decizia ta. N-am absolut nimic împotrivă.
— De ce suc de lămâie și nu lămâie proaspătă?
Ha, super întrebare. De lene. Așa cum citești. N-am avut chef să mă-mbrac și sa merg la supermarket-ul de peste drum să cumpăr lămâi. "Lenea-i cucoana mare."
***
— Ai nevoie de cărți de rețete culinare tradiționale dar și moderne?
Apasă aici.
***
—Te-ai abonat la scrisoare ocazională pe blogul principal reteteindraznete.blogspot.ro?
— Cum adică "Nu"?!
Apasă aici și primești Gratuit 10 Rețete – plus câteva idei si recomandări prețioase – în format PDF. Documentul poate fi salvat pe computer sau se poate imprima.
Ocazional, foarte, vei primi știri importante cum ar fi: când ofer cărți gratis, sau când lansez concursuri cu premii foarte utile.
— De ce pe rețeteîndrăznețe și nu aici?
Pentru că nu este foarte simplu să te ocupi de mai multe liste. Am 20 bloguri, scriu romane și mă duc și la servici. Crede-mă, nu-mi mai ajunge timpul.
***
— Ți-am fost de folos?
TE ROG dă un like, share, lasă un comment (engleza-i la putere - romgleza. :P) sau alătură-te la formidabilele pagini de Facebook (am vreo 6).
Le găsești tu pe undeva pe aici. Se plimbă aiurea.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu