Cum se pun murăturile de vară


În general, murăturile sunt bune numai când s-au murat bine. Adică după cel puțin 1 lună.
Însă, castraveții care se pun la murat vara se servesc după 3-4 zile când sunt încă departe de a fi murați.
Nu știu dacă ai mâncat vreodată. Au un gust dulceag și sărat în același timp, sunt crocanți. Este ceva unic care poate să placă sau nu. Eu îi ador alături cartofii noi cu mărar și scroburi în general.
N-am mâncat de când am plecat din țară... Înghit în sec. Am să fac neapărat anul ăsta.

Castraveții murați vara nu se conservă pe toamnă (iarnă), ci se servesc într-o săptămână, maxim 2.
Se pun în borcane de circa 3-5 kg. Când se termină, se pun alții și tot așa. Ori, dacă-ți plac mult, poți pune 1 borcan la 2 zile ca să ai mereu proaspeți. 

Rețeta asta este inclusă în cartea de bucate Rețetele Bunicii Învățate de la Mama - Volumul I. 
Această carte în 4 volume conține cea mai mare colecție de rețete tradiționale românești publicată vreodată. 
Cartea se adresează generațiilor de azi și de mâine, indiferent de unde locuiesc și ce limbă vorbesc acum. Orice român ar trebui să o aibă în casă.
Un cadou perfect de aceea am în plan să o ofer GRATIS celor mai fideli dintre cititorii mei prin intermediul unor concursuri.

Să te înscrii la scrisoarea ocazională pe reteteindraznete.blogspot.ro ca să afli când lansez aceste inițiative și altele. Asta dacă nu ai făcut-o deja.
Te voi contacta numai în ocazii super speciale.

Ce vezi bej acolo sunt niște felii de pâine. Asta ca să grăbească murarea, fermentarea. Dar nu trebuie neapărat

Specificații tehnice
Grad de dificultate: redus
Timp de preparare: 15 minute plus așteptarea
Porţii: depinde

Cantitățile sunt pentru un borcan de 5 kg.
Indicat ar fi ca borcanul să aibă capac (care să se închidă ermetic) pentru că va trebuie să „vânturi” apa de 2-3 ori pe zi până se murează. Sau până îi termini de mâncat.

Ingrediente
  • 1,5 - 2 kg de castraveți după gust și plac. Însă vara, sunt mai indicați cei mai mărișori.
  • 3 linguri sare iodată grunjoasă (sau scrie pe pachet: pentru murături)
  • 10 -12 căţei de usturoi
  • 1 bucată de hrean
  • 6-8 ramuri de mărar verde sau uscat
  • 1,5 l apă sau cât cuprinde. Nu de la robinet că are clor. Cumpără niște apă plată, ori fierbe-o pe cea de la robinet vreme de 15 minute apoi las-o să se răcească complet

Mod de preparare
  • Spală castraveţii.
  • Curăţă usturoiul, taie căţeii bucăţi mari sau lasă- întregi.
  • Curăţă hreanul, spală-l şi taie-l pe lung în 2-3.
  • Prepară mărarul.
  • Într-un borcan așază ordonat un strat de castraveți, apoi pui niște rămurele de mărar, 2-3 căței de usturoi, 1 bucată de hrean.
  • Apoi din nou castraveți, mărar, etc. și ca mai înainte, până umpli borcanul. Faci straturi adică.
  • Pune sarea, apă cât cuprinde (cam 1,5 l).
  • Ar fi indicat ca borcanul să aibă capac pentru că va trebuie să „vânturi” apa zi de zi. Dacă are capac ermetic îl poţi întoarce de 2-3 ori în fiecare zi pentru a evita să se îngroașe apa.
  • Pune borcanul undeva la soare sau căldură (nu exagerat). Noi îl ținem în bucătărie pentru primele 2 zile (practic pentru vânturat, altfel uiți), după care îl ducem în gura beciului. Lasă la murat circa 3-4-5 zile. După gust.
  • Apoi servește cu cartofi noi (în special) și cu scroburi.
  • Castraveții proaspeți murați sunt crocanți și au un gust dulce și sărat în același timp. Vara este singurul anotimp în care îi prefer. Iarna nu aș putea mânca așa ceva. Decât dacă am cartofi noi. Și-n ziua de azi totul este posibil dacă ai piețe și supermarketuri în zonă.

Menţiuni
  • Mama vrea acești castraveți murați în maxim 2 zile așa că ea taie capetele la castraveți,  face o tăietură pe mijlocul fiecărui castravete (pe lung), fără să-l despice total, înainte de a-l pune în borcan.
  • Procedând așa, va trebui să-i consumi toți într-o săptămână altfel se strică.  Dar ce bunătate. Salivez pur și simplu. 
***
Îți plac cărțile GRATIS? 
Ai nevoie de cărți de rețete culinare?
Îți plac concursurile cu premii diferite? 
Te invit să te înscrii la scrisoarea ocazională pe reteteindraznete.blogspot.ro. Asta dacă nu ai făcut-o deja. 

Ai toate cărțile mele de rețete? 
Unele se găsesc deja pe Amazon, altele ajung în curând. Fii pe fază.

Nu uita să vizitezi toate blog-urile mele de rețete ce am lansat numai pentru tine: 
  1. https://reteteindraznete.blogspot.com
  2. https://retetedecristinag.blogspot.com
  3. http://retetestravechi.blogspot.com
  4. https://aperitivesimple.blogspot.com
  5. https://retetetrupsisuflet.blogspot.com
  6. https://retetesub30deminute.blogspot.com
  7. https://bucatevegane.blogspot.com
  8. https://comfortfood4you.blogspot.com

***
Ești om cu suflet mare și vrei să mă sprijini? 
Vizitează și tu paginile mele și dă și tu like-uri, share-uri pe unde apuci. Orice inițiativă este apreciată, oricât de mică. Numai să fie pozitivă. 
Și dacă apreciezi cărțile mele, de ce să nu lași o recenzie, un comentariu sau orice te lasă inima?
  • https://www.amazon.com/Cristina-G./e/B01N0U3U4P 
  • https://www.goodreads.com/author/show/16277613.Cristina_G_
  • https://twitter.com/authorcristinag
  • https://www.facebook.com/authorcristinag/
  • https://www.facebook.com/reteteindraznete/
  • https://www.facebook.com/eumerit.blogspot.ro/
  • https://www.linkedin.com/in/cristinagherghel/

Pe YouTube am diferite vlog-uri la unele dintre aceste poezii nepretențioase.

***
Nu cumva să uiți să te înscrii la scrisoare ca să primești cărți și alte obiecte GRATIS. 
Trimit mesaje numai în cazuri speciale. Pe cuvânt.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu